Parfait er fransk og betyr perfekt, man kan vel si at parfait en mellomting mellom fromasj og is.
Parfaiten er nokså mektig i seg selv, og smaker derfor fortreffelig med friskt tilbehør som bær. Jeg har valgt jordbær som tilbehør og for å toppe det hele blir desserten komplimentert av en fransk sjokoladekake.
Hvit sjokolade- og limeparfait
1 stk eggeplomme
1 dl sukker
1 dl kremfløte
100 g hvit kokesjokolade
1 dl kremfløte
½ stk lime , saft og skall
2 stk gelatinplater
Ha eggeplommer, sukker, fløte i en kjele og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring. La ikke blandingen koke. Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og tilsett limesaften og skallet. Pisk til det er romtemperert. Brekk sjokoladen i biter og smelt den i en sjokoladesmelter eller over vannbad. Visp fløten til myk krem. Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen i en beholder og frys den. Tas ut en halv times tid før servering.
Fransk sjokoladekake
100 gram mørk sjokolade
100 gram margarin
2 egg
1 1/4 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Smelt sjokoladen og smøret i en kasserolle på svak varme. Visp egg og sukker hvitt. Rør inn melet med bakepulver i eggedosisen. Tilsett sjokoladeblandingen og rør deretter sammen til en glatt røre. Hell røren i en smurt springform, jeg brukte en på 18 cm i dm. Stek formen på rist i nedre del av ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Kaken avkjøles litt før den løsnes fra formen.
Jordbærsorbet
500 gram frosne jordbær
1 dl musserende vin eller hvitvin
2 ss melis
Sorbeten lages like før servering. Legg jordbærene i en bolle og hell vinen over, strø over melis. Alt blandes godt med en stavmikser.
Desserten serveres med jordbær dynket i en liten skvett portvin.I mangel av friske jordbær ble det frosne denne gangen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar