onsdag 29. desember 2010

Hvit sjokolade- og limeparfait med fransk sjokoladekake og jordbærsorbet

Dagens dessert er en komposisjon av egen fantasi samt oppskrifter hentet fra matprat.no og Damms Store Bakebok.

Parfait er fransk og betyr perfekt, man kan vel si at parfait en mellomting mellom fromasj og is.
Parfaiten er nokså mektig i seg selv, og smaker derfor fortreffelig med friskt tilbehør som bær. Jeg har valgt jordbær som tilbehør og for å toppe det hele blir desserten komplimentert av en fransk sjokoladekake.

Hvit sjokolade- og limeparfait
1 stk eggeplomme
1 dl sukker
1 dl kremfløte
100 g hvit kokesjokolade
1 dl kremfløte
½ stk lime , saft og skall
2 stk gelatinplater

Ha eggeplommer, sukker, fløte i en kjele og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring. La ikke blandingen koke. Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og tilsett limesaften og skallet. Pisk til det er romtemperert. Brekk sjokoladen i biter og smelt den i en sjokoladesmelter eller over vannbad. Visp fløten til myk krem. Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen i en beholder og frys den. Tas ut en halv times tid før servering.

Fransk sjokoladekake
100 gram mørk sjokolade
100 gram margarin
2 egg
1 1/4 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Smelt sjokoladen og smøret i en kasserolle på svak varme. Visp egg og sukker hvitt. Rør inn melet med bakepulver i eggedosisen. Tilsett sjokoladeblandingen og rør deretter sammen til en glatt røre. Hell røren i en smurt springform, jeg brukte en på 18 cm i dm. Stek formen på rist i nedre del av ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Kaken avkjøles litt før den løsnes fra formen.

Jordbærsorbet
500 gram frosne jordbær
1 dl musserende vin eller hvitvin
2 ss melis

Sorbeten lages like før servering. Legg jordbærene i en bolle og hell vinen over, strø over melis. Alt blandes godt med en stavmikser.

Desserten serveres med jordbær dynket i en liten skvett portvin.I mangel av friske jordbær ble det frosne denne gangen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar