fredag 31. desember 2010

Nyttårsmiddag

På nyttårsaften spiser vi kalkun, som tilbehør serveres waldorfsalat, god saus og grønnsaker.

Waldorfsalaten ble laget for første gang på slutten av 1900-tallet på hotell Waldorf (senere Waldorf-Astoria) i New York. I 1896 ble oppskriften publisert i kokeboken The Cook Book by Oscar of the Waldorf av Oscar Tschirky, som på denne tiden var hovmester ved hotell Waldorf. Han hevdet å være oppfinneren av waldorfsalaten, dette er imidlertid omstridt.

I år hadde jeg lyst å forsøke nytt tilbehør til kalkunmiddagen, nytt for året er pistasjesmør, Yorkshire pudding og stuffing.

Oppskriften på Yorkshire pudding har jeg fått av våre engelske naboer. Jeg har blitt fortalt at man tidligere brukte disse som et rimelig alternativ til å spe til middagen.

Pistasjesmør
50 g pistasjenøtter
1 chili, renset for frø og hinner
100 g smør
1 dl persille, finhakket
Salt og pepper

Ha nøtter og chili i en matprosessor og kjør det forsiktig til en jevn blanding, ikke til mos. Rør inn smør og persille, og smak til med salt og pepper. Sett kaldt.

Yorkshire pudding
1 egg
300 ml melk
120 gram hvetemel
en klype salt

Sett stekeovnen på 225 grader. Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Ha litt matfett/smult i en muffinsform av metall og varm formen i ovnen før røren helles i, dette er viktig for å oppnå optimalt resultat.
Hell så røren i muffinsformene, ca. halvfulle. Stekes ved 225 grader i 20-25 minutter.

Stuffing
½ landbrød oppskåret i terninger
1 liten løk, finhakket
½ hvitløk, finhakket
4 ss smør eller olje
4 stilker stangselleri, grovhakket
1-2 grønne epler, skrelt og delt i terninger
1 neve valnøtter, grovhakket
100 g svisker, skåret i skiver/biter
2 dl portvin
timian
salt og pepper

Legg sviskene i portvinen minst et par timer. Rist brødterningene i ovnen ved 200 grader til de er gyldne. Rist litt på stekeplaten innimellom så det blir jevnt stekt. I mellomtiden freses løk og hvitløk i smør. Tilsett eple, selleri og valnøtter. Løft også ut sviskene og la de frese med på slutten. Det skal ikke stekes ferdig, kun varmes opp. Bland så i det ristede brødet, dryss over litt timian, salt og pepper. Rett før det skal i ovnen dynkes det med portvinen. Jeg valgte å steke stuffingen i egen form, men man kan også fylle kalkunen med den, og det er vel egentlig det den er tiltenkt.



Yorkshire pudding

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar